Lees hieronder je veelgestelde vragen en antwoorden.
Over het Amazing Future Festival
Het Amazing Future Festival is een evenement georganiseerd door de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) om leerlingen een podium te bieden voor hun ideeën en dromen over een betere toekomst.
We organiseren het Amazing Future Festival omdat we samen willen werken aan een duurzamere en betere wereld. Leerlingen en docenten van OMO-scholen hebben doelen opgesteld die bijdragen aan een groenere, socialere toekomst. Dit festival geeft leerlingen de kans om met hun ideeën écht impact te maken.
OMO realiseert zich dat we onze planeet doorgeven aan de volgende generaties. We voelen ons verantwoordelijk en verbonden met de ander en de wereld om ons heen. Daarom formuleerden we eigen ‘OMO-ontwikkeldoelen’ (een afgeleide van de Sustainable Development Goals) en geven duurzaam richting aan onze reis. Zo leveren we een bijdrage aan een duurzamere sociale samenleving en aan het behoud van onze planeet. De OMO-ontwikkeldoelen zijn:
-
In 2030 is de leer-, werk- en leefomgeving in en om onze scholen groen.
-
In 2030 voelt iedereen zich veilig, welkom en gezien op school en werk.
-
In 2030 is ons onderwijs verbonden met de omgeving.
-
In 2030 gaat elke leerling en collega bewust om met gezonde voeding.
-
In 2030 handelt elke leerling nen collega vanuit gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid voor nu en in de toekomst.
Duurzaamheid betekent dat we goed omgaan met de aarde, zodat mensen, dieren en de natuur nu en in de toekomst goed kunnen leven. Dit kan door verspilling tegen te gaan, energie te besparen, eerlijk om te gaan met grondstoffen en elkaar te helpen.
Als we nu goed zorgen voor de aarde, zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties een fijne plek hebben om te wonen, werken en leven. Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over sociale gelijkheid en eerlijke kansen voor iedereen.
Door bewuste keuzes te maken, zoals minder afval produceren, duurzamer eten en energie besparen, dragen we bij aan een gezonde planeet. Kleine acties maken samen een groot verschil!
Jij kunt bijdragen door kritisch te kijken naar je eigen omgeving. Hoe kan jouw school groener, schoner en slimmer worden? Door jouw ideeën in te sturen bij het Amazing Future Festival help je actief mee aan een duurzamere toekomst.
OMO-scholen hebben samen ontwikkeldoelen opgesteld die aansluiten bij de 17 werelddoelen. Hiermee werken we aan een toekomst waarin iedereen gelijke kansen krijgt, zich veilig voelt en kan bijdragen aan een groene, eerlijke wereld.
De 17 werelddoelen, ook wel Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Ze gaan over het aanpakken van armoede, het beschermen van het milieu en het zorgen voor een eerlijke samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Zonder jouw ideeën en inzet kunnen we geen verandering teweegbrengen. Jij maakt het verschil, vandaag én morgen! Samen kunnen we werken aan een betere wereld.
Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) is een vereniging van 60 middelbare scholen in vooral Noord-Brabant. De scholen bieden verschillende soorten onderwijs, van praktijkonderwijs en internationale schakelklassen (ISK) tot gymnasium. De scholen werken samen en delen kennis, zodat docenten zich blijven ontwikkelen. Dankzij deze samenwerking kunnen de scholen kleinschalig blijven, terwijl ze toch profiteren van gezamenlijke voordelen.
Je kan jouw dromen doorgeven via deze button:
Kom naar het Amazing Future Festival op 6 november 2025! Het festival is een belevenis op zich, boordevol inspiratie, muziek en kansen om kennis te maken met andere dromers, doeners en denkers. Op het festival worden door leerlingen ingediende challenges (uitgewerkte ideeën) tentoongesteld en gepresenteerd om elkaar te inspireren over een duurzamere wereld.
Tijdens de finale op het Amazing Future Festival beoordeelt een deskundige jury de beste challenges, het uitgewerkte idee. En er liggen geweldige prijzen klaar!
- Verrassende beloningen (worden gedurende het schooljaar onthuld)
- Het exclusieve certificaat 'Duurzaamheidstalent van het Onderwijs 2025'
- Een unieke festivalervaring met top-entertainment en een geweldige DJ
Dus laat je creativiteit stromen en wie weet sta jij straks in de spotlights als strijder van 2025!
De Challenge
Het AFF-traject daagt leerlingen uit om na te denken over duurzaamheid op school. Hoe kan jouw school groener, schoner en slimmer worden? Denk aan minder afval, energiebesparing of duurzamer eten in de kantine. Leerlingen kunnen hun ideeën indienen en maken kans om hun plan werkelijkheid te laten worden! Dit hangt af van de uitwerking van het idee. Een eerste plan kan snel opgesteld worden, maar het verder ontwikkelen en presenteren ervan vraagt meer tijd.
Leerlingen bedenken en werken een duurzaam idee uit dat hun school en directe omgeving van school, milieuvriendelijker maakt. Dit idee kunnen ze insturen als challenge, waarna de beste plannen in de praktijk worden gebracht.
Alle leerlingen van OMO-scholen kunnen meedoen, op twee manieren:
-
Als deelnemer aan de challenge – Heb jij (of jullie als groep) een tof idee om jouw school duurzamer, groener of slimmer te maken? Dien je challenge in via deze link en maak kans om jouw plan werkelijkheid te laten worden! Zorg ervoor dat het plan goed is uitgewerkt en een duidelijke beschrijving bevat.
- Als bezoeker van het festival – Wil je inspiratie opdoen en de ideeën van andere leerlingen bekijken? Meld je dan aan als bezoeker van het festival via deze knop:
De beste en meest haalbare ideeën worden uitgekozen en worden tijdens het Amazing Future Festival gepresenteerd.
Ja! Er zijn geweldige prijzen, waarover later meer. De beste ideeën, de challenges, krijgen een podium tijdens het Amazing Future Festival en maken kans op extra ondersteuning en begeleiding bij de uitvoering.
De jury wordt later dit voorjaar bekend gemaakt.
Leerlingen kunnen zowel individueel als in teams een challenge insturen.
De challenge van het Amazing Future Festival loopt tot in oktober 2025 (precieze datum volgt).
Dit hangt af van de uitwerking van het idee. Een eerste plan kan snel opgesteld worden, maar het verder ontwikkelen en presenteren ervan vraagt meer tijd.
Praktische informatie
Het festival vindt plaats op donderdag 6 november 2025 in de Brabanthallen in Den Bosch. Exacte tijden volgen nog.
Het programma wordt de komende periode op deze website geplaatst. We raden aan om voor het meest actuele programma de website in de gaten te houden.
Ja, deelname aan het festival is gratis voor alle leerlingen van OMO-scholen.
OMO-leerlingen kunnen het festival bezoeken als toeschouwer, ook hiervoor moet je je aanmelden via deze knop:
De Brabanthallen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Raadpleeg de website van de Brabanthallen voor gedetailleerde routebeschrijvingen.
Ja, op het festivalterrein zijn diverse foodtrucks en bars aanwezig met een gevarieerd aanbod aan eten en drinken.
De veiligheid van onze bezoekers staat voorop. Er is professionele beveiliging aanwezig en EHBO-posten zijn duidelijk aangegeven op het festivalterrein.
Informatie voor docenten
Alle leerlingen van OMO-scholen kunnen meedoen, op twee manieren:
-
Als deelnemer aan de challenge – Heb jij (of jullie als groep) een tof idee om jouw school duurzamer, groener of slimmer te maken? Dien je challenge in via deze link en maak kans om jouw plan werkelijkheid te laten worden! Zorg ervoor dat het plan goed is uitgewerkt en een duidelijke beschrijving bevat.
- Als bezoeker van het festival – Wil je inspiratie opdoen en de ideeën van andere leerlingen bekijken? Meld je dan aan als bezoeker van het festival via deze knop:
In de toolkit zijn middelen beschikbaar gemaakt om samen met leerlingen aan de slag te gaan. De toolkit is beschikbaar is op deze website. Hierin vind je het lespakket voor docenten (met hierin onder meer werkvormen, podcast, video’s en meer) en digitale middelen voor communicatiemedewerkers (zoals posters, social media-afbeeldingen, -voorbeeld- social media posts en meer).
In de toolkit vind je het lespakket voor docenten (met hierin onder meer werkvormen, podcast, video’s en meer) en digitale middelen voor communicatiemedewerkers (zoals posters, social media-afbeeldingen, -voorbeeld- social media posts en meer).
Ja, alle materialen mogen vrij gebruikt worden, behalve de video’s van Roy (bekend van AK Kennisclips). Deze mogen niet op social media worden gedeeld.
Ja, de toolkit wordt gaandeweg aangevuld met nieuwe tools. Houd de AFF-website goed in de gaten voor updates!
De toolkit bevat lesmateriaal en suggesties om het AFF-traject te integreren in vakken zoals biologie, aardrijkskunde of maatschappijleer.
Contact
Voor algemene vragen kunt u een e-mail sturen naar duurzaamheid@omo.nl.
Voor dringende zaken tijdens het festival kunt u terecht bij de informatiebalie op het terrein.
Journalisten en media kunnen contact opnemen via duurzaamheid@omo.nl voor accreditatie en interviewverzoeken.
Ja! We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Aanmelden kan via duurzaamheid@omo.nl.